De 'hybride longverpleegkundige' heeft veel afwisseling in het werk: 's ochtends aan de slag voor poliklinische COPD-patiënten die zijn aangemeld voor thuismonitoring. En 's middags naar de klinische longafdeling voor patiënten die zijn opgenomen met COPD en mogelijk daar al kunnen beginnen met monitoring. Het St. Antonius Ziekenhuis is gestart met een pilot met hybride longverpleegkundigen. Met als doel: het aantal patiënten dat gebruik maakt van thuismonitoring snel vergroten om daarmee zoveel mogelijk SEH-bezoek en opnames te voorkomen en opnameduur te verkorten. Met als uitgangspunt dat voor het goed opstarten van thuismonitoring een consult met een longverpleegkundige noodzakelijk is.
De hybride longverpleegkundige helpt ’s ochtends poliklinische COPD-patiënten die aangemeld zijn voor thuismonitoring. In een consult krijgt de patiënt uitleg over de app, wordt de inhalatietechniek gecontroleerd en stellen ze samen een longaanval-actieplan op.
In de middag gaat deze verpleegkundige naar de klinische longafdelingen waar zij patiënten zien die zijn opgenomen met COPD. De verpleegkundige voert daar met iedere COPD-patiënt een zogeheten dag 2 gesprek: waarom ging het niet meer thuis en wat verwacht de patiënt van de opname en ziekteverloop? Ook komen onderwerpen aan bod zoals de inhalatiemedicatie, intoxicaties, HADS en CCQ. De verpleegkundige kijkt naar de ziektelast van de patiënt en wat eventueel nodig is na de opname. Als de patiënt voldoet aan de inclusiecriteria voor thuismonitoring, kan hij daar direct al klinisch mee starten.
Op deze manier wil het St. Antonius in lijn met de Zorg bij jou-doelstellingen thuismonitoring voor COPD-patiënten zoveel mogelijk inbedden in het reguliere zorgproces en zo SEH-bezoeken en opnames voorkomen en de opnameduur waar mogelijk verkorten.
Momenteel heeft het St. Antonius circa 500 patiënten geïncludeerd met als doel dit aantal snel te laten groeien naar 1.000 patiënten begin 2024.
Met dank aan Frits Klaasse, St. Antonius Ziekenhuis