CWZ: (thuis)monitoring biedt ook nieuwe kansen in de kliniek

"Als verpleegkundige bied ik al jaren zorg aan longpatiënten. Deze zorg is continu in beweging", vertelt Janine Nieuwenhuis, regieverpleegkundige. Ieder project is bedoeld om de zorg voor onze longpatiënten te verbeteren. Bijvoorbeeld door hen beter te coachen, deskundiger te maken en meer zelfvertrouwen te geven, waardoor we tegelijkertijd ook zorgprofessionals ontlasten.

Experiment met thuismonitoring op de SEH, acute opnameafdeling en de klinisch longafdeling

Janine: "Voorheen maakten we bij een opname nog geen gebruik van de mogelijkheden van thuismonitoring. En dat terwijl we patiënten juist tijdens opname meer willen betrekken bij hun zorgpad. Op deze manier kunnen patiënten al tijdens opname vertrouwd raken met de app en deze nieuwe vorm van zorg. In mei 2023 startten we met een experiment. Dit viel samen met de ontwikkeling van het Zorg bij jou-zorgpad COPD. In CWZ wilden we graag onderzoeken of we in dit uniforme zorgpad ook een klinische fase konden inbouwen.

Het doel van dit experiment was ontdekken wat thuismonitoring in de kliniek kon betekenen. Op welke manier draagt thuismonitoring bij aan de autonomie en het welbevinden van patiënten? Welk effect heeft thuismonitoring op het verpleegkundig werken en het totale zorgproces? Kunnen we meer patiënten includeren en wegwijs maken in het digitale zorgpad? Hoe kan thuismonitoring in de kliniek bijdragen om zorg efficiënter in te richten en bij te dragen aan zorg voor de toekomst? Kortom: hoe draagt deze technologie bij aan zorg op maat die aansluit bij de zorgvragen en behoeften van onze patiënten, gericht op het toegankelijk houden van de zorg?"

Patiënt kan in klinische fase vast wennen aan digitale zorg

Een veranderteam* met onder meer verpleegkundigen, specialisten en experts op het gebied van ICT en veranderkunde ging aan de slag om thuismonitoring toe te passen in de kliniek. Onder andere door de ’ervaren’ thuismonitoringspatiënt anders te ontvangen op de SEH, in de klinische fase al gebruik te maken van de thuismonitoringsapp in het zorgproces en tot slot door de patiënt vanuit de klinische fase eerder bekend en vertrouwd te maken met digitale zorg.

Zelf thuismonitoring met app ervaren

Na een eerste proefopstelling zijn er verschillende scholingen gegeven aan de teams op SEH en de betrokken afdelingen en wordt de implementatie van Zorg bij jou thuismonitoring in fases ingezet. De afdelingsverpleegkundigen oefenen tussentijds met de rol van patiënt in de app op een oefentelefoon. Door met de app te oefenen ervaren verpleegkundigen wat het gebruik van de app inhoudt en hoe zij deze ervaring kunnen inzetten in hun verpleegkundig werk en het zorgproces. Het enthousiasme groeit bij verpleegkundigen en het aantal geïncludeerde patiënten stijgt. Het daadwerkelijk inbedden van de digitale zorg in het klinisch zorgplan COPD/verpleegplan en in het EPD is een essentiële stap hierin.

Wat opvalt, is dat er tussen afdelingen en zorgprofessionals geleerd wordt om dezelfde taal te spreken. Voor patiënten wordt het daardoor duidelijker.

Kansen voor zorg op maat

Janine: "Als verpleegkundige sluit ik nog beter aan bij de vragen en behoeften van mijn patiënt. Een voorbeeld is het gerichter inspelen op vragen van de patiënt na het zien van een instructiefilmpje op de app. Op basis van de data uit de app kun je als zorgprofessional inspelen op de gezondheidssituatie van de patiënt’, vertelt Janine. ‘Werk verschuift van routine en vast onderdeel van een zorgpad naar specifiek en aangepast aan de behoefte van een individuele patiënt. Het biedt kansen om zorg op maat te bieden. Wat mij raakt is dat er een nieuw vertrouwen ontstaat tussen mijn patiënt en mijzelf.

Ik ervaar dat ik dichter bij mijn patiënt sta en nog beter kan aansluiten bij de zorgvraag en de patiënt met vertrouwen naar huis kan. Een patiënt komt alleen naar het ziekenhuis als dit noodzakelijk is, de app draagt bij aan het voorkomen van heropnames én het biedt patiënten meer grip op hun kwaliteit van leven."

Patrick vult Janine aan: "Het bespaart ook tijd doordat voormalige taken van de verpleegkundigen zoals bijvoorbeeld het invullen van scorelijsten, nu door de patiënt zelf gedaan wordt. Door middel van het invullen van de app ben ik als verpleegkundige op de hoogte van de gezondheidssituatie van de patiënt doordat ik de metingen binnen het HIX dossier kan inzien. Deze waardes worden gebruikt tijdens de artsenvisite en helpen bij het in kaart brengen van de situatie."

Samen beslissen

Samen beslissen betekent dat zorgverlener en patiënt samen beslissen over welke zorg het beste past. Uitkomstinformatie gaat over de resultaten van een behandeling; die worden bijgehouden door artsen en steeds vaker ook door patiënten. De resultaten van dit onderzoek helpen beleidsmakers en zorgaanbieders om Samen beslissen nog beter te faciliteren en om uitkomstinformatie zo te implementeren dat deze ook gebruikt kan worden in het gesprek tussen zorgverlener en patiënt. Samen beslissen wordt door het gebruik van de app op een andere manier vormgegeven door het samenbrengen van én het patiëntperspectief én het verpleegkundig en medisch perspectief. De patiënt krijgt door het gebruik van de app beter inzicht in zijn gezondheid, bouwt meer vertrouwen op en is minder bang om snel naar huis te gaan.

Wat startte als een experiment is uitgegroeid tot zorg die de teams nu samen dagelijks bieden. En het is nog niet klaar, de missie is om Zorg bij Jou thuismonitoring bij veel meer klinische fasen in te zetten in CWZ en om dit pad Santeon-breed uit te rollen.

*Dit team bestaat uit: Patrick Eken als verpleegkundig projectleider (SEH CWZ), Inge van Kooten als veranderkundige (Santeon Zorg Bij Jou), Janine Nieuwenhuis en Karin Arends verpleegkundigen longafdeling en AOA, Anneke van Veen (medisch specialist/ CMIO), Anita Scholten (CNIO), Maaike Netten (medische informatie techniek met verpleegkundige achtergrond) en Marike Brugman (voorzitter verpleegkundig stafbestuur).

Door Patrick Eken, SEH-verpleegkundige en bestuurslid verpleegkundige staf CWZ en Janine Nieuwenhuis, regieverpleegkundige en  operationeel ondersteuner. Met dank aan Evelynn Conrads.