Kijkje achter de schermen bij het medisch servicecentrum van Medisch Spectrum Twente

Hoe helpt thuismonitoring patiënten die herstellen van een darmoperatie? Studenten Tycho en Tim van het Grafisch Lyceum Utrecht namen een kijkje achter de schermen. Zij gingen op bezoek bij het medisch servicecentrum van Medisch Spectrum Twente (MST), waar zorg op afstand dagelijks wordt toegepast.

Monitoringsverpleegkundigen houden vinger aan de pols

Als eerste spreken we met monitoringsverpleegkundigen Sandra Koppelman en Nicole Kamphuis. Zij begeleiden patiënten die thuismeten, bijvoorbeeld na een operatie of bij een chronische aandoening. “Afhankelijk van de waardes nemen wij contact op met de patiënt om te kijken of we iets voor ze kunnen betekenen”, vertelt Nicole. “Veel mensen vinden deze vorm van zorg heel fijn. Ze hebben snel contact met ons en weten hoe ze ons kunnen bereiken.”

“Sommige patiënten zijn door het invullen van de metingen meer bezig met hun ziekte”, gaat Nicole verder. Ook vinden sommige patiënten het lastig om zelf aan de bel te trekken als het niet goed met ze gaat. Dit kunnen de monitoringsverpleegkundigen op basis van de metingen ook inschatten en nemen dan zelf contact op met de patiënt. Nicole: “Als we dan merken dat er iets nodig is, kunnen we op dat moment alsnog de juiste zorg voor die patiënten geven, zodat ze op de juiste manier geholpen worden.”

Thuismonitoring na een darmoperatie

Daarnaast spreken we met Ilse Waanders (technisch geneeskundige) en Ellen Scholten (coördinator thuismonitoring chirurgie). Zij hebben in het MST samen thuismonitoring opgezet voor patiënten na een darmoperatie. “Je kan niet zomaar overgaan op thuismonitoring”, benadrukt Ellen. “De taken voor alle betrokken zorgverleners veranderen.” Daarom gaven zij vooraf duidelijk instructies over wat er voor iedereen verandert in de werkwijze. “Zo hebben we onder andere een zakkaartje ontwikkeld voor artsen. Daarmee kunnen zij snel zien of een patiënt voldoet aan de inclusiecriteria en welke stappen ze moeten nemen bij aanmelding,” vertelt Ellen.

Hoe werkt het in de praktijk?

Patiënten starten op de polikliniek Chirurgie, waar zij uitleg krijgen van de chirurg over de operatie. Daarna beoordeelt de arts of de patiënt geschikt is voor thuismonitoring. Een patiënt moet bijvoorbeeld wel digitaal vaardig genoeg om met de app te kunnen omgaan.

Ilse: “We zien dat ongeveer de helft van de mensen meedoet aan thuismonitoring na een darmoperatie. Bij de patiënten die thuismonitoring krijgen, zien we dat zij veel korter in het ziekenhuis liggen en daardoor thuis beter herstellen van hun operatie. Uiteindelijk willen we er naartoe dat steeds meer patiënten thuis kunnen herstellen.”